onsdag 23 september 2009

Skriverier

Dagen (och gårdagen) består av att skriva en massa artiklar till tidning och webb. Allt ska gå snabbt, jag älskar tidningspulsen. Och att publicera på nätet är också kul, extra viktigt att det inte går för snabbt då, kul lista på 10 saker som nätte dödat hos E24, bland annat nummer 7. "Semesterresans nyhetstorka. Förr i världen granskades löpsedlarna på Arlanda noga vid hemskomsten efter semestern. Nu har alla redan läst de viktigaste nyheterna på nätet." Tja, nätet är ju bäst på det sättet, men källkritik och att göra ett bra journalistiskt arbete är viktigare än någonsin eftersom osanningar sprids snabbt på nätet...

Seb Lesters snygga affisch med bästa ledordet, the pen is mightier than the sword.



tisdag 22 september 2009

Nordic company sport games & Korpen

Sista sommardagarna spenderades med möte för Nordic company sport games på Gotland, underbart! År 2010 är det dags för nästa Nordic Company Sports Games. Då är det Danmark och Odense som står som värd. Medlemslag och företagslag från hela Norden får mäta sina krafter i fotboll, handboll, innebandy, golf, bowling och badminton. Dessutom får alla möjlighet att prova på olika aktiviteter som till exempel boule och äventyrsbangolf. Sedan var det möte på vackra Rosersbergs Slott i Stockholm med Korpens förbundsstyrelse. Alltid lika roligt och utvecklande!

torsdag 17 september 2009

Det är nog ett mänskligt behov att vända blad

"Det mänskliga behovet av bladvändning". Träffsäkert och åh så rätt beskrivet av P3 populärs Hanna Fahl nyss. Så, Amazons läsplatta i all ära med större skärm och allt, men det är något magiskt med papper och att vända blad. Tekniken kan ju komplettera, men jag tror inte den kan ersätta den riktiga boken. Vill inte tro det i alla fall. :)

Foto: Ny Teknik

Finns det nån studie på böcker kopplat hälsa? Inte för jag tycker studier behövs för allt, för vissa saker känner man att man mår bra av. Som att läsa sig igenom vintermörkret. :) Just nu är jag nyfiken på hur Bodil Jönsson ser på tid idag med uppföljaren till Tio tankar om tid; Tio tankar om tid : tio år senare. Gillade den förra mycket.

onsdag 16 september 2009

Live and learn

Aldrig har det varit så lätt att hitta kunskap om olika hälsofrämjande livsstilar. Fast själv kan jag ibland känna mig stressad av all information, jag menar - ska det vara så svårt att bara leva och må bra? Hälsan borde man få automatiskt, det känns som att många kämpar. Jag tycker inte hälsan borde vara en stressfaktor, utan något som berikar livet, något naturligt. Så är det inte riktigt idag, det är ofta mer som ännu en sak som ska hinnas med. Jag gillar verkligen inte stressdelen av samhället. Men samtidigt är det kul med alla sidor med tips och råd. En favorit är Yoga journal, inte bara yoga utan också mat och andra tips. You live and you learn. Och det är nätet verkligen en god lärare för, när det gäller egenvård.

Det är därför jag tycker yoga och meditation är så bra, det är verkligen avstressande, och kan göras av alla nästan överallt. Och det kostar inget. Plus att det faktiskt är den sortens träning som man lätt gör hemma, inte som motionscyklar och sånt som gärna blir stående och samlar damm, eller det kanske bara är jag? =)



Favorittidningen som också har en superb och inspirerande webbplats med dagliga livsstilstips, inte bara för yogisar.

fredag 11 september 2009

Hälsokokboken

Läste nyligen ut Ulrika Davidssons förra bok, Detox. Fast jag måste erkänna att jag inte testat många recept ur den, det var lite väl avancerat. Men jag är sugen på hennes nya bok Hälsokokboken som släpps i dagarna. Är för tillfället mest inne på vegetariskt och ayurveda-inspirerad mat, men det växlar med årstid och humör. =) Sambon är mest inne på GI, men jag är och har alltid varit brödälskare! Så det ska bli kul att se om det platsar något brödrecept i en hälsokokbok. Men matinspiration är alltid roligt, speciellt med hälsotema.

Himla fin bok, som rödrutiga kokbokens layout fast i min favoritfärg rosa. Upp på inköpslistan.

torsdag 10 september 2009

Händer det inget spännande i landstinget eller?

Upptäckte i somras att Landstinget Kronoberg twittrar. Jag är den första att erkänna att det inte är så lätt att komma på något intressant att skriva om varje dag, men come on, i landstinget måste det väl hända massor? Nu var det snart en månad sen senaste twittret, 140 tecken om något nytt landstinget? Twitter kanske är lite överskattat, jag menar, man kan ju inte ha några långa utvikningar, allt blir extremt snuttifierat och ytligt. Det kanske inte är något för myndigheter med mikrobloggar egentligen?



Att twittra eller inte twittra...

onsdag 9 september 2009

Socialstyrelsen goes modern

Folkhälso-Sveriges myndigheters hemsidor uppdateras en efter annan. I somras var det Folkhälsoinstitutet, och nu har Socialstyrelsen moderniserats. Jag gillar navigeringen, även om den är lite svår att använda, eller snarare är man ovan att tänka så som den är byggd. Snygg och översiktlig är den i alla fall! Mycket snyggare och bättre än myndighetssidor brukar vara. Kika här.

Adhd-gåtan löst

Intressant nyhet som ligger etta på mest-lästlistan på DN idag trots alla influensaartiklar; Fynd löser gåtan adhd. Intressant eftersom det är ett så vanligt funktionshinder, ungefär var tjugonde svensk har det och påverkas av det i vardagen. Det kan ge överaktivitet, koncentrationssvårigheter och låg impulskontroll.

Saxat ur artikeln: " Det här är första gången det bekräftas i en studie att personer med adhd har ett annorlunda belöningssystem i hjärnan än andra. Det har vi hittills bara sett i djur- och beteendestudier, säger Hans Forssberg, professor i barnneurologi och adhd-forskare vid Karolinska institutet. Länge har forskarna misstänkt att personer med adhd har en obalans i hjärnan av signalämnet dopamin. Nu kan den amerikanska forskaren Nora D Volkow för första gången i en studie på människor visa att personer med adhd har ett lägre flöde av signalämnet dopamin i två områden i mitten av hjärnan. Just de områdena är centrum för hjärnans belöningssystem, som styr vår motivation att göra saker. Dopamin har som uppgift att förmedla signaler mellan cellerna i belöningssystemet."

Nu ska man ta fram skräddarsydda behandlingar. Enligt forskning från Harvard Medical School presterar anställda med diagnosen adhdh 22 dagars sämre arbete per år, jämfört med människor som inte har denna diagnos. Men många pekar på att motion och meditation kan lindra och hjälpa. Läs mer på Hälsa.



OS-guldmedaljören i simning, Michal Phelps, har ju till exempel adhd, intressant krönika i AB kring hans väg till guldet, från diagnosen där man sa att han aldrig skulle bli framgångsrik, till hans mamma efter behandlingar släppte ner honom i bassängen. Och hur det gick är ju historia. Man måste tro på människors inneboende förmåga. Även om inte alla blir elitidrottare finns det ändå något lockande och sympatiskt i att det är möjligt att vända en diagnos till något positivt i hela Phelps väg till gulden.

tisdag 8 september 2009

Älska böcker

En av de absolut bästa sakerna med hösten är att det är en härlig årstid för läsning. Just nu är jag inne på yogaböcker eftersom jag är fullständigt frälst i det. Här kommer två tips på bra yogaböcker jag läst den senaste tiden.



Yoga för kvinnor var så himla fin och inspirerande. Jag tycker bilderna är jätteviktiga i den här sortens böcker, de är ju till för att användas och är det tråkiga eller pyttesmå bilder (tyvärr vanligt förekommande, konstigt nog) så kan man ge sig på att boken bara kommer bli stående oanvänd, så var dock inte fallet med denna.


En annan yogafavorit som är snygg, inspirerande och lättanvänd.
Fast när man surfar in på bokus blir man mer än lite sugen på att beställa en hel hög, eller kuta till närmsta bibliotek, mest just nu:



Jag älskade de två föregående böckerna om munken som sålde ferrarin. Man blir himla sugen att ta sig till Himalaya!

måndag 7 september 2009

Förebyggande företagshälsovård


Hihi, jag jobbar på en rolig arbetsplats. Nyss fick alla på redaktionen varsin flaska Kan Jang med stränga rekommendationer att ta varje frukost och lunch. Hoppas det hjälper lite för immunförsvaret. Undrar vad andra jobb gör för att hålla medarbetarna i gott skick i influensatider? Jag har hört att många arbetsplatser har börjat med handsprit till exempel.


Lycka är höstens trend



Jag har alltid haft en sorts måsteläsa-sug efter självhjälpsböcker, jag menar, nån kanske har den gyllene formeln... (= En intressant artikel i DN MED idéhistoriken Johan Norbergs VARS nya bok Den eviga matchen om lyckan är svaret att det något vi producerar snarare än konsumerar.

Varför har vi då så förtvivlat svårt att känna denna glädje?

Johan Norberg menar att frågan är fel ställd. Egentligen är vi ganska nöjda med vårt liv, tror han, åtminstone de allra flesta av oss.

– Vi är nöjdare än vi tror, men vi verkar hela tiden upptagna av problem. Förmodligen har det en evolutionär förklaring. Det var inte de nöjda som överlevde, utan de som ständigt, oroligt och stressat, spanade mot horisonten.

Intressanta tankar. Jag tror på något sätt att alla som jobbar med hälsa måste tänka i de banorna, för hur ofta grundar sig inte olika folkhälsoproblem i de här frågeställningarna?

Bild: sxc.hu

Goda råd

Min lokala tidning kör i dag vettiga praktiska råd för att undvika influensasmitta.

Make happy

Att unga dricker för mycket har Fokkhälsoinstitutet konstaterat, vilket fått stort genomslag i medierna idag. Speciellt illa ställt är det för unga män mellan 20-29 år där drickande fördubblats på bara fyra år. En skrämmande utveckling - vad ska göras? Varför dricker ungdomar så mycket. Visst tillgängligheten är en stor del, som undersökningen också pekar på, men det måste finnas andra orsaker också. Behovet då? Om unga dricker farligt mycket, varför vill man utsätta sig för den faran, jag tycker det är där man ska kolla i första hand. Make happy!

söndag 6 september 2009

Härliga höst

Efter en skön sommar känns det härligt att kliva in i hösten, som alltid varit min favoritårstid! Har ägnat början av hösten åt webbutveckling, lite kärlek åt min kära hemsida. Känns skönt att ha fått tid till att göra det. Annars rullar det på med verksamhet och i folkhälso-Sverige som vanligt. Det är verkligen mycket som händer just nu. Såg att folkhälsoministern ska vara med i en debatt ikväll, eller snarare ring in med frågor om pandemin, missa inte!