tisdag 27 oktober 2009

FHI med bra approach

Det är visserligen inget ovanligt i folkhälsokampanjer mot alkohol att man tar approachen "drick måttligt", men jag tycker ändå Folkhälsoinstitutets nya folder Du bestämmer hur festen blir - inte alkoholen där studenter ger tips till andra studenter är bra. Enkel, tydlig och inte pekpinnig. PDF finns här, och man kan även beställa handouts. Läste i Metro förra veckan att "Unga super så att minnet försvinner". I det här läget vill jag verkligen vara moralistisk för det är inte okej att samhället är sådant. Det är verkligen inte okej att unga förstör sina hjärnor. Saxat ur artikeln: Alkoholexperten Sven Andréasson på Folkhälsoinstitutet menar att minnesluckor är en tydlig varningslampa.
– Dricker man så mycket att man inte fungerar längre är det en indikation på att hjärnan tar stryk av ­alkoholen. Det innebär konsekvenser för den psykiska hälsan, sömn, omdöme och beroenderisk.

Kan detta höra ihop med att många ungdomar mår psykiskt dåligt? Många helger med mängder av alkohol, är det så livet ska vara? Jag tycker inte det, och därför tycker jag att allt som görs för en måttlig alkoholkonsumtion är bra, även om jag tror att metoder som t.ex. mindfulness och att stärka självkänslan måste in!

Läs artikeln och tyck till.

tisdag 20 oktober 2009

Äkta vara ska det vara



Jag diggar stenhårt hemlige kocken Mats Eric Nilssons korståg mot kemikalier och annat junk i maten. Kul att Citygross samarbetar med honom genom att märka ut smart mat. Det måste vara enkelt att leva livet hälsosamt, annars kommer många inte göra det, så enkelt är det ju. Och en av the basics med hälsokommunikation är att skapa förutsättningar för hälsosamma val, både motivation och sen att det ska vara lika lätt att välja rätt som att välja chips eller så.

I skrivande stund är 166 livsmedel utmärkta (hihi), kolla vilka på Äkta varas webbplats, där hemlige kocken även bloggar.

Kriterier för märkning
För att en vara ska få märkas som "Äkta vara" krävs att den uppfyller vissa grundkrav.
Äkta vara godkänner:
• Inga E-nummer, undantaget bakpulver (E500, E501, E503) och fruktpektin (E440,
• Inga aromämnen förutom extrakt
• Inga industriella ingredienser som traditionellt inte ingår i livsmedlet
Exempel: modifierad stärkelse, jästextrakt, bambufibrer
• Inga tillsatta vitaminer eller andra tillsatta näringsämnen. Äkta vara garanterar alltså att livsmedlet är fritt från tillsatser.
• Ingen vilseledande marknadsföring


Såhär ser märkningen ut. Hoppas fler affärer hänger på nu! Kom igen Konsum, Coop, Hemköp, Ica och alla andra.

måndag 12 oktober 2009

Monday morning

Som alltid rusar helgerna iväg. Som vanligt blir det en del jobb och en del yoga. Tyvärr är det inga pass på stället där jag går på helgerna, men det är kul att yoga skälv också, särskilt när det finns så mycket bra filmer online. Yoga journals många podcastar är favoriter just nu. Jason Crandell är så bra! Det gör så oerhört stor skillnad på vardagar också att göra en aldrig så liten solhälsning för att landa inför dagens utmaningar.

I helgens nyhetsskörd fastnade jag särskilt för nyheten att Aftonbladet hade reklamplats på löpet. Kan man inte få slippa bombarderas av reklam ens där? Jag tror att det är jättedåligt för folkhälsan att hela tiden få det kommersiella hällt som en kalldusch över sig. Tror det finns forskning på detta också, ska kolla upp det.

Och FHI rapporterar att det funkar bra med självhjälp på nätet för spelberoende. Många av oss lever ju stor del på nätet, så det låter ju logiskt att det funkar, men bra!

Intressant också på Dagens Medicin att bl.a. Karolinska och Smittskyddsinstitutet tror att vanlig förkylning slog ut svininfluensan.

tisdag 6 oktober 2009

Första läsplattan Nuut i Sverige

Nu har läsplattan lanserats här i Sverige. Jag skulle kunna tänka mig att köpa en, men kommer ändå inte sluta köpa tidningar och böcker i så fall. Jag tillhör som sagt blädderskaran som älskar papper. Och att det liksom känns fel verkar många tycka, men den kallas framtidens bok. Och än så länge är den i dyraste laget, 3000 kronor kostar den.

Intressant intervju med PC för allas konsumentredaktör Martin Appel som provat läsplattor av Aftonbladets bokreporter Cecilia Gustavsson.

Favoriten Bokhora har testat och det ser ju onekligen spännande ut. Deras dom: "Att läsa via e-bok ska ju vara framtiden. Tyvärr är den inte riktigt här ännu." Och intressant citat att stämma av med om några år: "Nuut är ett okej första steg, inte tu tal om det. Men jag tror vi ska akta oss för att befästa att det är så här det kommer att vara att läsa böcker i framtiden, det är nog inte ens sant till 10%." Här finns Bokhoras recension i sin helhet (läsvärt!).


NUUT. Retro-design, jag gillar den massa. Ska bli spännande att se hur läsplattorna utvecklas.

fredag 2 oktober 2009

Sexigt jordbruk

Jag fortsätter recensera myndigheters webbplatser och sist ut i raden är Jordbruksverket som nyss lanserade sin nya webbplats. Såna här make-overs är verkligen guld, det gör så mycket för trovärdighet (ok kanske inte Jordbruksverket behöver, men ändå) och det är så mycket trevligare att besöka en sida som är snygg och välorganiserad. Och ny logga har de också fått. Snyggt! Jag väntar fortfarande på att till exempel hemsidan för Sveriges blodcentraler sexar till sig så att fler börjar ge blod, det är verkligen viktigt. Vem vill man locka med sin hemsida? HUR kan en hemsida se ut såhär 2009? Repeating: Design är hälsokommunikation (tjata, tjata, nöta in, för så är det).



Nintendo-grafik? Nej detalj från jordbruksverket.se, finns lite överallt, på ett genomtänkt sätt.

Betyg: 5