tisdag 2 juni 2009

Rökning fortsatt jätteproblem

Jag skriver ofta om anti-tobakskampanjer, vilket beror på att det trots att det jobbats mycket mot just tobak, fortfarande är ett av de största folkhälsoproblemen globalt. Detta bekräftas av ny statitstik från Folkhälsoinstitutet. Den 31 maj var det Världshälsoorganisationens, WHO:s, tobaksfria dag, och trots att tobaksbruket har minskat är det lång bit kvar till de nationella målen.

"Varje dag använder 27 procent av männen och 17 procent av kvinnorna i Sverige tobak i någon form. Sedan 2004 har andelen sjunkit med fem procentenheter för både män och kvinnor, men det finns fortsatta utmaningar på flera områden visar den senaste statistiken."

Så kampanjerna fyller sitt syfte ur den aspekten, men jag tror man behöver kombinera att jobba ännu mer med de grundläggande frågorna, varför använder man tobak, och hur jobbar man med tillgängligheten?

EU jobbar hårt med sin antitobak-kampanj HELP (till ett liv fritt från tobak) sedan några år tillbaka. Kommer ihåg att de hade lite TV-reklam som jag inte tyckte var något vidare. Webbplatsen och filmerna som ligger på den idag är betydligt bättre. Här finns t.ex. ett program liknande viktklubben, fast mot rökning, och en kul del där besökare kan skicka in sina egna (absurda) sluta röka-tips, de högst rankade här. Det bästa är att det är ett EU-projekt som därmed stora delar av Europa är inblandat i. Den största insatsen som gjorts och som fått bäst resultat är ju rökförbudet på krogar och restauranger. Vilken insats för folkhälsan!


Film från kampanjsidan för HELP. Youtube-inspirerat någon?

Inga kommentarer: