"Vad som behövs är inte att lära sig fakta utan att lära sig utveckla fakta. Att använda sin intuition." De kloka orden kommer från en av årets nobelpristagare i kemi, Martin Chalfie, intervjuad i dagens SvD.
Han tycker vidare att goda förebilder är viktigt, men är oroad över den minskande respekten mot vetenskapen, en trend som funnits senaste åren i USA. Han är ändå positiv för vetenskapens framtid, eftersom det är mycket vi inte har kunskap om ännu.
En annan aspekt, tycker jag, är länken mellan forskningen och samhället. Hur för man ut kunskapen så att den gör nytta? Facktidningar läses mest av fackmänniskor, och kvällstidningar har en tendens att inte alltid förstå hur man tolkar resultaten, därav hysteri kring vissa resultat, t.ex. acrylamid-debatten för några år sedan. Hörde på P3 här om dagen om en tjej som var liten när larmet kom, och som var livrädd att hon skulle dö om hon åt chips. Inte för att chips på något sätt är bra för hälsan, men en mer nyanserad kommunikation från Livsmedelsverket hade behövts.
Livsmedelsverket, som gick ut med larmet har fått hård kritik, en artikel i SvD från 2003 skriver om detta, mer här. Studien som larmet baserades på motsades bara 9 månader efter Livsmedelsverket släppt bomben. Mer om akrylamid hos Livsmedelsverket. Arkiv, turerna kring akrylamid, Konsumentverket.
Akrylamid i maten är ju dock såklart ingen vi behöver, eller vill ha. Därför forskas kring hur vi kan minska förekomsten av ämnet i livsmedel. Så vad görs på området?
Samband mellan cancer och akrylamid DN 2007-11-16
Stora svenska insatser i EUs akrylamidprojekt forskning.se
Pigment dämpar akrylamid-effekt Mentoronline 2008-11-21
Tio frågor och svar om akrylamid forskning.se
Vi kommer säkert få höra mer kring akrylamid framöver. För att återknyta till vår nobelprisvinnare så tror jag att turer som den kring akrylamid kan påverka förtroendet för forskningen negativt, det blir svårt att veta vad man ska tro. Hur farligt är det för den enskilde? Klar, rak och ärlig underbyggd kommunikation mellan forskning, institutioner och media, det tror jag på i framtiden. Ansvarsfull kommunikation kan man kanske kalla det...
tisdag 9 december 2008
Intuition och fakta
Etiketter:
akrylamid,
forskning,
kemi,
konsumentverket,
livsmedelsverket,
martin chalfie,
nobelpriset
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar