måndag 8 december 2008

Folkhälsa vs lågkonjunktur

Hälsa, vad det är och inte är är en ofta omdebatterad fråga, och definieringar är lika svåra som viktiga. Men medan debatten fortskrider känns det alltid viktigt att legitimera (den goda) folkhälsans betydelse. Folkhälsoinstitutets nya generaldirektör Sarah Wamala summerar det fint i sin blogg.

”För samhällsutvecklingen är folkhälsa lika viktig som ekonomi och folkhälsofrågor bör därför ges den plats de förtjänar”

Note to self för alla oss som jobbar med hälsa att alltid ha med i bakhuvudet. Vidare skriver Wamala att "Ett folkhälsotänkande bör finnas i flera politikområden och sektorer, inte minst i näringslivet. En god hälsa är viktig för den ekonomiska lönsamheten och en god samhällsutveckling. Det kan vara värt att tänka på i dessa tider med finanskris och börskrascher. Om folkhälsan hade försämrats på samma sätt hade man kunnat se en oroande trend."

Folkhälsa är alltid viktigt, förebyggande arbete likaså. Oavsett finansiell situation, man kan inte spara ner på välmående. För när vi väl kommer ur lågkonjunkturen så behöver vi välmående och arbetsföra människor. Och hälsa är något vi inte kan snåla in på, samhället måste alltid ta ett visst ansvar för sina invånares hälsa oberoende av om det är hög- eller lågkonjunktur i världen.

Gillar nya GD:ns instälning, och ser fram emot att följa hennes blogg.

Inga kommentarer: