onsdag 9 september 2009

Adhd-gåtan löst

Intressant nyhet som ligger etta på mest-lästlistan på DN idag trots alla influensaartiklar; Fynd löser gåtan adhd. Intressant eftersom det är ett så vanligt funktionshinder, ungefär var tjugonde svensk har det och påverkas av det i vardagen. Det kan ge överaktivitet, koncentrationssvårigheter och låg impulskontroll.

Saxat ur artikeln: " Det här är första gången det bekräftas i en studie att personer med adhd har ett annorlunda belöningssystem i hjärnan än andra. Det har vi hittills bara sett i djur- och beteendestudier, säger Hans Forssberg, professor i barnneurologi och adhd-forskare vid Karolinska institutet. Länge har forskarna misstänkt att personer med adhd har en obalans i hjärnan av signalämnet dopamin. Nu kan den amerikanska forskaren Nora D Volkow för första gången i en studie på människor visa att personer med adhd har ett lägre flöde av signalämnet dopamin i två områden i mitten av hjärnan. Just de områdena är centrum för hjärnans belöningssystem, som styr vår motivation att göra saker. Dopamin har som uppgift att förmedla signaler mellan cellerna i belöningssystemet."

Nu ska man ta fram skräddarsydda behandlingar. Enligt forskning från Harvard Medical School presterar anställda med diagnosen adhdh 22 dagars sämre arbete per år, jämfört med människor som inte har denna diagnos. Men många pekar på att motion och meditation kan lindra och hjälpa. Läs mer på Hälsa.



OS-guldmedaljören i simning, Michal Phelps, har ju till exempel adhd, intressant krönika i AB kring hans väg till guldet, från diagnosen där man sa att han aldrig skulle bli framgångsrik, till hans mamma efter behandlingar släppte ner honom i bassängen. Och hur det gick är ju historia. Man måste tro på människors inneboende förmåga. Även om inte alla blir elitidrottare finns det ändå något lockande och sympatiskt i att det är möjligt att vända en diagnos till något positivt i hela Phelps väg till gulden.

Inga kommentarer: