lördag 29 november 2008

Hälsokommunikation

Hälsokommunikation, vad det är och hur det skiljer sig från vanlig kommunikation, kommer jag börja filosofera och skriva kring. Räkna med att ämnet kommer dyka upp här framöver. Definitionen enligt litteraturen och forskarna (Gunilla Jarlbros Hälsokommunikation - en introduktion från 2004 är följande hämtat ur): Hälsokommunikation att "främja och förebygga ohälsa". Hälsokommunikation är alltså ett medel i kampen mot ohälsa. Det vanligaste sättet att jobba med hälsokommunikation, enligt boken, är kampanjer. Ett klassiskt sätt, och även använt i traditionellt reklambyråarbete. Skillnaden med hälsokommunikation gentemot kommunikation i det här avseendet, trycker Jarlbro på, är att det är skillnad på att sälja t.ex. schampo och att "sälja" folkhälsa.

Ett annat problem är att det ofta saknas genomtänkta målgruppsanalyser i svenska hälsokampanjer, och resultatet blir tyvärr ofta därefter.

"Många myndigheter låter reklambyrån ta ansvar för hur hela kampanjen ska utformas."

Håller med författaren i det avseendet att alla akuta hälsoproblem inte kan lösas med kommunikationskampanjer. Här är det viktigt att makthavare och politiker tänker efter före, så att skattepengar används resursenligt, och för att öka chanserna att målet, dvs. förbättrad hälsa inom ett specifikt hälsoområde, uppnås! Ansvar känns kanske som ett omodernt ord i sammanhanget, men socialt ansvar tycker jag borde vara nästa steg i kommunikationsprocesser över huvud taget. Att skjuta från höften i kommunikationskampanjer är helt enkelt ansvarslöst. Och vi har alla på någon nivå ett ansvar för att främja folkhälsan.

Inga kommentarer: