tisdag 2 december 2008

Civila samhället nu med tankesmedja

Har alltid varit intresserad av tankesmedjor, är därför nyfiken på Alice Bah Kunkhes Sektor3 som lanserats i dagarna. Den beskrivs som en tankesmedja för det civila samhället, med syfte att vidga perspektiv och finna alternativa lösningar till problem. Mer om det hela här. Från ord till handling alltså, med fötterna i den tredje sektorn (de andra två är stat och näringsliv). Kan bli väldigt intressant att följa! Den ideella sektorn, med folkrörelser och idéburna organisationer ligger mer i tiden än någonsin, och idag finns mycket forskning på området.

"Det svenska civila samhället består av cirka 200 000 organisationer, ideella, kooperativa och i stiftelseform och bärs upp av ca 32 miljoner medlemskap. Sektorn sysselsätter cirka 200 000 människor och omsätter cirka 145 miljarder kronor om året, vilket är ca 6 procent av BNP."

Samtidigt lanseras en bok, som jag blev sugen på att läsa ”Frihet utan oberoende – Civila samhället och relationen till stat och kommun” som enligt presstext ska handla om hur relationen mellan det civila samhället och den offentliga sektorn ser ut i dagens Sverige. "Alla talar om att det civila samhället spelar en avgörande roll inför de många utmaningar som Sverige står inför, inte minst vad det gäller en allt större, allt äldre del av befolkningen. Men hur ska det gå till? Vilken politik finns för det civila samhället?"

Även regeringen ser den ideella sektorn som en mycket viktig del i samhället utförande sociala tjänster, och i framtiden kommer man fritt att få disponera över de 7 miljarder som går till sektorn. Läs hela artikeln på Riksdag & Departement

Inga kommentarer: